Bloody Mary

SKŁADNIKI

60 ml Belvedere Vodka
5 ml świeżego soku z cytryny
200 ml zaprawy pomidorowej (instrukcja obok)
garnish: gałązka selera naciowego lub kilka świeżych oliwek

PRZYGOTOWANIE

Na początek warto przygotować zaprawę z pomidorów. Zaczynamy więc od blanszowania, czyli nacinamy pomidory, oblewamy wrzątkiem i delikatnie usuwamy skórkę. Jeśli chcemy, możemy pozbyć się również pestek ze środka, ale uważam, że dodają one sporo aromatu i nie powinniśmy ich odrzucać. Pomidory wrzucamy do blendera, dodajemy odrobinę tabasco, świeżo mielone pieprz i sól, maksimum trzy chluśnięcia angielskiego sosu ostrygowego Worcester oraz łyżeczkę tartego chrzanu. To wszystko blendujemy, dodając jeszcze ewentualnie trochę świeżej bazylii oraz musztardy.

Teraz, kiedy zaprawa jest już gotowa, możemy przystąpić do właściwych czynności. Na początek oczywiście chłodzimy shaker, a następnie wlewamy do niego dwie łyżki barmańskie soku z cytryny – tak żeby nie zakwasić koktajlu, ale podbić obecne w nim smaki – wódkę oraz naszą zaprawę. Następnie mamy do wyboru dwie metody przygotowania. Pierwsza to metoda rollingu – zasypujemy koktajl lodem, zamykamy shaker i trzymając go oburącz w pionie, zaczynamy powoli go obracać. Nie możemy shake’ować zbyt mocno, bo napowietrzony sok pomidorowy będzie niesmaczny. Chcemy dobrze schłodzić i wymieszać składniki, a nie je rozwodnić. Możemy też wykorzystać opisaną już w tej książce technikę rzucania, czyli zasypujemy koktajl lodem w jednym kubku, a następnie przelewamy z jednego do drugiego, oddalając od siebie ręce.

Ostatni krok to oczywiście przelanie Krwawej Mary do szkła. Mówi się, że Bloody Mary powinna być podana bez lodu, ale ja uważam, że jest to jeden z tych koktajli, które wypijamy dość szybko, więc dobrze, żeby był właściwie schłodzony. Dlatego osobiście podaję go zawsze na lodzie i dekoruję gałązką selera naciowego lub świeżymi oliwkami.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google