Bronx

SKŁADNIKI

10 ml Martini Reserva Rubino
10 ml Martini Reserva Ambrato
40 ml Bombay Sapphire
15 ml świeżego soku z pomarańczy
garnish: zest z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

Po odmierzeniu wszystkie składniki wlewamy do shakera i dynamicznie mieszamy. Podajemy w szkle koktajlowym lub francuskiej kupetce, dekorując skórką z pomarańczy.

Warto również posłużyć się techniką aromatyzacji, która ujednolica smak, dodając nutę wysublimowanej niespodzianki. By to zrobić, wycinamy nożykiem cienką skórkę cytrusa i ściskamy ją w dłoni ponad koktajlem. W ten sposób uwalniamy zawarte w niej olejki eteryczne, które mają pozytywny wpływ zarówno na smak, jak i zapach. Ważne, żeby skórka była pozbawiona białego miąższu, w którym zawiera się sporo goryczki.

W ten sposób przyrządzany koktajl pobudza trzy nasze zmysły. Po pierwsze uderza nas przyjemny zapach. W nosie mamy znacznie więcej receptorów, które wysyłają do mózgu informację o tym, jaki za chwilę poczujemy w ustach smak. Wreszcie starannie wykonany garnish ze skórki cytrusa, choćby w kształcie cienkiego i zawiniętego rombu, daje doskonały efekt wizualny.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google