Bronx

SKŁADNIKI
10 ml Martini Reserva Rubino
10 ml Martini Reserva Ambrato
40 ml Bombay Sapphire
15 ml świeżego soku z pomarańczy
garnish: zest z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
Po odmierzeniu wszystkie składniki wlewamy do shakera i dynamicznie mieszamy. Podajemy w szkle koktajlowym lub francuskiej kupetce, dekorując skórką z pomarańczy.
Warto również posłużyć się techniką aromatyzacji, która ujednolica smak, dodając nutę wysublimowanej niespodzianki. By to zrobić, wycinamy nożykiem cienką skórkę cytrusa i ściskamy ją w dłoni ponad koktajlem. W ten sposób uwalniamy zawarte w niej olejki eteryczne, które mają pozytywny wpływ zarówno na smak, jak i zapach. Ważne, żeby skórka była pozbawiona białego miąższu, w którym zawiera się sporo goryczki.
W ten sposób przyrządzany koktajl pobudza trzy nasze zmysły. Po pierwsze uderza nas przyjemny zapach. W nosie mamy znacznie więcej receptorów, które wysyłają do mózgu informację o tym, jaki za chwilę poczujemy w ustach smak. Wreszcie starannie wykonany garnish ze skórki cytrusa, choćby w kształcie cienkiego i zawiniętego rombu, daje doskonały efekt wizualny.