Mint Julep

SKŁADNIKI

60–80 ml Wild Turkey 101
kostka brązowego cukru
garść listków mięty
garnish: szczytówka z mięty

PRZYGOTOWANIE

Do miedzianego kubeczka wrzucamy jedną kostkę brązowego cukru. Każda kostka ma 2,5 g, więc w ten sposób łatwiej odmierzyć potrzebną nam ilość składnika. Zalewamy to sporą ilością burbonu. Każdy leje wedle uznania. Ja preferuję 60–80 ml, bo wówczas alkohol fajnie reaguje z lodem – nie robi się papka, tylko otrzymujemy dobrze zmrożony koktajl. W kolejnym etapie wrzucamy garść mięty, zasypujemy kruszonym lodem i mieszamy, żeby cukier połączył się z burbonem i aromatem mięty. Aby podbić jeszcze to ziołowe orzeźwienie, możemy udekorować gotowy koktajl szczytówkami z mięty. Uzyskujemy wówczas dodatkowe odczucie zapachowe.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google